Nagrađeni filmovi

Nagrađeni filmovi na 55. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

DOKUMENTARNI FILM
a) stručni žiri

1. RAMADAN (Videodružina BezVizije, Slavonski Brod)
Odlazak mladih ljudi u inozemstvo u potrazi za boljim životom, što je osobito aktualna tema u Hrvatskoj danas, u ovom filmu je dojmljivo ispričana kroz osobnu priču izvrsno odabranog protagonista. Dokumentarnim postupkom na vrlo diskretan način prikazuje ozbiljne životne dvojbe mladih ljudi.

2. PORTRET GOSPONA HORVATA (OŠ Eugena Kumičića, Velika Gorica)
Ovaj film otkriva skrivenu stranu književnika dobro poznatog djeci. Prikazuje se svojevoljni bijeg u samoću i povratak prirodi kao slobodni odabir koji može rezultirati ispunjenim životom.

3. VANJA (Filmska sekcija O.Š.oca P.Perice, Makarska)
Kroz priču o talentiranom mladom plesaču ovaj film zagovara borbu protiv stereotipa u društvu. Mladi autori ovim ostvarenjem to čine jednako strastveno kao i njihov protagonist.

Posebno priznanje: KOMBINACIJE (Filmska družina OŠ Sveti Petar Orehovec, Orehovec)
Vrijedan pogled na temu sa margine našega školstva koje je gotovo nepoznata javnosti.

b) dječji žiri

1. PORTRET GOSPONA HORVATA (OŠ Eugena Kumičića, Velika Gorica)
2. KOMBINACIJE (Filmska družina OŠ Sveti Petar Orehovec, Orehovec)
3. VANJA (Filmska sekcija O.Š.oca P.Perice, Makarska)

ANIMIRANI FILM
a) stručni žiri

1. CHROMA (Filmska sekcija II. OŠ Vrbovec, Vrbovec)
Vještinom animacije, izvrsnim pristupom i razinom stilizacije likova ovo ostvarenje odskače od uobičajene razine dječjeg stvaralaštva. Autorica je koristeći jednu filozofsku temu uspjela na poetski način dobiti jednu začudnu atmosferu kroz igru boje i zvuka.

2. PUTOVANJE (FKVK Zaprešić, Zaprešić)
Film izražene vizualnosti koji kreativno koristi tehniku tempere na papiru, stvara snažan estetski i emotivni dojam iako se koristi naoko jednostavnom dramaturgijom.

3. LISKO (ŠAF Čakovec, Čakovec)
Ljubav djece prema životinjama u ovom filmu je prikazana na iznimno topao način pred kojim gledatelj ne može ostati ravnodušan. Odmjerenom animacijom i preciznim timingom vrlo uspješno su prikazana različita emotivna stanja likova.

Posebno priznanje: PROXIMA B (AniMravec; OŠ "Antun Nemčić Gostovinski" Koprivnica/ZTK Grada Koprivnica, Koprivnica)
Duhovito ostvarenje u kojem djeca vrlo uspješno spajaju igru i stečeno znanje o svemiru.

b) dječji žiri

1. PROXIMA B (AniMravec, OŠ "Antun Nemčić Gostovinski" Koprivnica/ZTK Grada Koprivnica, Koprivnica)
2. FORMULA ZA KAOS (ŠAF Čakovec, Čakovec)
3. CRVENKAPICA (Udruga "Hodači po žici", OŠ Rudeš, Zagreb)

TV REPORTAŽA
a) stručni žiri

1. NIŠTA BEZ JAGICE (Filmska družina ZAG, Zagreb)
Film je to koji osvaja na niz načina. Režijski je i dramaturški razrađen, progovara o obiteljskim vrijednostima na vrlo nepretenciozan način, govori o izazovima i radostima seoske svakodnevice i otkriva nam ne samo odakle dolaze kobasice već i tko je ustvari prva glava i srce domaćinstva.

2. LORETA I NORA (Z(k)adar, Zadar)
Maloljetnička trudnoća nije česta tema na filmskim revijama djece. Ovaj film progovara o ovoj temi na neposredan i nenametljiv način. Filmu doprinose protagonisti svojom uvjerljivošću i prirodnim ponašanjem, što je uvijek dobitna kombinacija.

3. DA BISMO SRCEM GLEDATI ZNALI (OŠ Strahoninec, Strahoninec)
Plemenita inicijativa kojom učenici odlučuju na jedna dan „hodati u cipelama“ svojih prijatelja s oštećenjem vida, zadobiva dodatnu snagu prenošenjem u filmski medij. Rezultat je film koji razvija empatiju i istinsko poštovanje prema djeci s teškoćama u razvoju.

b) dječji žiri

1. LORETA I NORA (Z(k)adar; Zadar)

IGRANI FILM
a) stručni žiri

1. ANIN BLOG (Videodružina OŠ Ksavera Šandora Đalskog, Donja Zelina)
Pitanje „tko sam ja“ vječno je osobno pitanje, a naročito u tinejdžerskim godinama. Televizijski sadržaji često za nju djecu odvući u imitaciju života njihovih idola. Film odlične režije i još bolje glume.

2. o+o (OŠ Stjepana Kefelje, Kutina - Filmska družina; Kutina)
Misterij nestalog dječaka, dvije lopte koje imaju vlastiti život i razigrana glumačka ekipa, obilježavaju ovu vizualno bogatu i dopadljivu filmsku priču koju odlikuju dječja autentičnost i spontanost.

3. OSIJEK ABANDONED (OŠ Antuna Mihanovića, Osijek)
Pohvalno ambiciozan film koji se suptilno igra žanrom horora a odlikuje se uvjerljivim glumačkim ostvarenjima i promišljenom dramaturgijom.

Posebno priznanje: JUŽINA (Družina Kreše Golika, Fužine)
Film bogate scenografije, kostimografije, dojmljive glume, koristi žanr vesterna te pokazuje da se veliki trud i entuzijazam cijele ekipe itekako isplatio.

b) dječji žiri

1. ANIN BLOG (Videodružina OŠ Ksavera Šandora Đalskog¸ Donja Zelina)
2. OSIJEK ABANDONED (OŠ Antuna Mihanovića, Osijek)

SLOBODNI STIL
a) stručni žiri

1. OČI ŠUTE (OŠ Bartola Kašića, Zagreb)
Istraživački film, odlične kamere i montaže, pokazuje nevjerovatnu zrelost promišljanja svojstvenu najboljim ostvarenjia eksperimentalnog filma. Dojmljiv tekst izrečen u jednom intimnom doživljaju, nadograđen nenametljivom glazbom i šumovima, još više doprinosti ovoj filmskoj poslastici.

2. AKCIJSKI FILM (Udruga Punkt, Grad na drugi pogled, Sisak)
Napraviti akcijski film, a da nemate niti jedan akcioni kadar veliki je izazov. Autori su uspjeli napraviti film koji je neobično uzbudljiv i duhovit, ne odustajući pritom od svoje prvotne ideje.

3. TI ĆEŠ MENI REĆI (Filmska družina ZAG, Zagreb)
Uvijek je vrijedno istraživati načine na koje možemo i djecu i odrasle suočiti s vršnjačkim nasiljem u školi. Ovaj film na originalan način razotkriva agresivnost koja prožima komunikaciju među djecom i time nas snažno opominje i poziva na akciju.

b) dječji žiri

1. FRANJO FERDINAND I SOFIJA (Filmsko-povijesna sekcija, Privatna osnovna škola Nova, Zadar)
2. SLAGALICA DOBROTE (OŠ Bršadin, Bršadin)
3. PRONALAŽENJE IDENTITETA (OŠ Petra Kanavelića, Korčula)

RADIONIČKI FILM
a) stručni žiri

1. DJED MRAZ (FKVK Zaprešić, Zaprešić)
Ovo je film koji pokazuje da na filmskim radionicama, usprkos njihovom relativno kratkom trajanju, mogu nastati vrlo zanimljiva i cjelovita ostvarenja. Jednostavna ali dojmljiva scenografija, vješta režija i duhovita priča čine ovaj animirani film uzbudljivim, ne samo za djecu već i za publiku odrasle dobi.

2. JEDAN DAN JANKA POLIĆA KAMOVA (Bacači sjenki, Zagreb)
Nizanje duhovitih replika uz prizore riječke svakodnevice, viđene iz perspektive jednoga kipa, rezultiralo je efektnim ostvarenjem koje funkcionira kao vedra gradska razglednica. Imponira smisao za humor i lakoća izvedbe.

3. PRVA LJUBAV (Blank_filmski inkubator, Zagreb)
Igrani film koji plijeni razigranošću i stilskom ujednačenosti. Teško je izdvojiti što je bolje – kamera, režija ili gluma.

b) dječji žiri

1. LAZANJE (Bibijadina radionica, Zagreb)
2. MISTERIJ IZGUBLJENE REKVIZITE (Bacači sjenki, Zagreb)