Novosti

Djelovanje! Istraživanje: Nova europska metodologija za filmsku pismenost – počela II. faza projekta

Na Regionalnoj konferenciji o pravima djece u okviru medijske pismenosti, koja se održala od 3. do 6. listopada 2016. godine u Makarskoj, predstavljen je međunarodni projekt Action!Research: a New European Methodology for Film Literacy (Djelovanje! Istraživanje: Nova europska metodologija za filmsku pismenost), u koji je, kao hrvatski predstavnik, uključen Hrvatski filmski savez.

Na razvijanju zajedničke metodologije za filmsku pismenost kod djece i mladih uz glavnog nositelja projekta, Milano Film Network, neprofitne organizacije koja okuplja nekolicinu milanskih filmskih festivala, u projektu uz Hrvatski filmski savez, sudjeluju i partneri Isola Cinema / Kino Otok iz Slovenije te CineCulture iz Rumunjske. Cilj AREM projekta je razvijanje zajedničke metodologije u svrhu promicanja filmske kulture u osnovnim školama koja bi bila primjenjiva u različitim društvenim kontekstima.

Hrvatski filmski savez, kao partnere u Hrvatskoj zbog uspješne dugogodišnje suradnje, je odabrao dvije osnovne škole: OŠ Jurja Šižgorića iz Šibenika i OŠ Marije Jurić Zagorke iz Zagreba u kojima je prošli tjedan započela druga faza AREM projekta.

Kako je ranije najavljeno, u  prvoj fazi projekta, koja je trajala od rujna do prosinca 2016. godine, u kojoj su uz partnere i filmske stručnjake sudjelovali učitelji osnovnih škola i roditelji, uspostavljena je zajednička metodologija, bazirana na pedagoškom pristupu koja će biti implementirana i testirana u osnovnim školama.

Kroz ''laboratorije filmske pismenosti – LAB-ove˝, od siječnja do svibnja 2017. godine, učenicima će biti prikazani kratkometražni filmovi s temama prijateljstva, kulturne različitosti, europske integracije, pitanja migracije i  međukulturnog razumijevanja. Tako su primjerice, prošli tjedan imali priliku vidjeti prvi slovenski animirani film u obliku RAP glazbenog izričaja, redateljice i scenaristice Katarine Nikolov.

30.01.2017.

Reviju podupiru

Priređivači

Hrvatski filmski savez
Udruga Dokuma, Makarska

Pokrovitelji

Hrvatski audiovizualni centar
Hrvatska zajednica tehničke kulture
Grad Makarska
Turistička zajednica grada Makarske
Hoteli Makarska d.d.

Partneri u organizaciji

Savjetovalište "Lanterna", Makarska
Udruga osoba s invaliditetom, "Sunce", Makarska