homeRevijske brojke

39. revija hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva

Raznim će brojkama ovogodišnja Revija ostati zapisana u polustoljetnoj povijesti na nacionalnoj razini organiziranih susreta i natjecanja hrvatskih filmskih i video amatera ili neprofesijskih autora.

Njome se obilježava pedeset godina od prve takve, održane tokom siječnja i veljače 1957. godine u Karlovcu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Zagrebu. Službeno je 39. u nizu. Prva je, nakon mnogo godina, na kojoj sudjeluju isključivo odrasli autori, jer se od ove godine, uz najdugovječniju reviju hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva djece počela održavati i samostalna revija mladeži. Na ovogodišnjoj je reviji 69 prijavljenih filmova, među kojima je tročlana selekcijska komisija, u sastavu Mihovil Pansini, Diana Nenadić i Marijan Krivak, odabrala 25 filmova za prikazivanje u četiri revijske projekcije, a peteročlani Ocjenjivački sud, u kojem su, uz članove selekcijske komisije, i Miroslav Mikuljan i Dražen Ilinčić, prvo će među njima morati odabrati deset najboljih, pa onda tokom javnoga ocjenjivanja, po pravilima UNICA-e, podijeliti specijalne diplome, treće, druge i jednu ili više prvih nagrada.

Značajka je ove Revije i prikazivanje svih prijavljenih radova zainteresiranoj publici u kinu Tuškanac. Često su se proteklih godina znali čuti prigovori da revijska publika, među kojom je i dosta autora pristiglih iz svih dijelova Hrvatske, može vidjeti samo radove koje je odabrao Ocjenjivački sud, a ostala su im ostvarenja nedostupna. Kako svaka revija ima ne samo natjecateljski nego i edukativni značaj, te je idealno mjesto uvida u stvaralaštvo kolega i prijatelja i razmjene mišljenja, odluka organizatora da u jutarnjem terminu, u subotu, 24. studenoga , prikaže i 44 rada koji nisu prošli strogi odabir selekcijske komisije, svakako je dobrodošla.

Svečano otvaranje 39. revije hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva održano je u petak, 23. studenoga u velikoj dvorani kina Tuškanac, a Reviju je proglasio otvorenom predsjednik Hrvatskoga filmskog saveza prof. dr. Hrvoje Turković. Prikazani su filmovi Termiti, 16 mm, c/b, tri minute, 1963., autora Milana Šameca, koji je s filmom Kurir pete čete, kao četrnaestogodišnjak i autor prvoga dječjeg filma snimljenog u Hrvatskoj, sudjelovao 1957. godine i na Prvoj reviji amaterskog filma Hrvatske, te Brodovi ne pristaju, 8 mm, c/b, petnaest minuta, 1955., autora Mihovila Pansinija, također sudionik i pobjednik Prva revije iz 1957. godine. Ovaj je film odabran i kao temeljni zaštitni znak ovogodišnje Revije, pa se njegovi kadrovi mogu vidjeti na aklamacijom prihvaćenoj uvodnoj špici 39. revije hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva, autora Milana Bukovca, i na naslovnici kataloga, pozivnicama i plakatu 39. revije. No, osebujni i uvijek autorski Mihovil Pansini smatra da je mogao i trebao biti odabran neki drugi njegov film, pa je svečanu memorijalnu projekciju Brodova… demonstrativno 'odgledao' očiju pokrivenih maramicom! I po tome ćer se pamtiti 39. revija.

U prvoj je revijskoj projekciji prikazano osam filmova, a u drugoj četiri. Subotnji program počinje projekcijom radova latvijskih, austrijskih, mađarskih, francuskih i slovačkih autora s ovogodišnje UNICA-e, u odabiru Željka Baloga, a nastavlja se trećom revijskom projekcijom, sa četiri filma i četvrtom, sa devet radova.

U 19.00 sati počinje četvrta revija jednominutnih filmova Hrvatskih 60 sekundi, sa 46 prijavljenih ostvarenja.

Za 20.15 je najavljeno javno ocjenjivanje deset najboljih radova na 39. reviji hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva, a za 21.30 podjela nagrada i službeno zatvaranje 39. revije.

dp

Ovdje možete komentirati članak

26.11.2007.

Uvodna riječ
Sedam najboljih
Revijske brojke
Pedesetogodišnjakinja
Konkurencija 39. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva