homePedesetogodišnjakinja

U Zagrebu počinje 39. revija hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva

Na pragu najboljih godina, Revija hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva ponaša se baš kao prava dama: navršila je pedesetu, ali priznaje tek trideset i devet!

Prva Revija amaterskog filma Hrvatske, u organizaciji Saveza foto i kinoamatera Hrvatske odnosno Centra za kinoamaterstvo Hrvatske i Kinokluba Zagreb, Kinokluba Split, Kluba foto i kinoamatera Rijeka, Kluba foto i kinoamatera Karlovac i Kluba foto i kinoamatera Osijek održana je 12. i 13. siječnja 1957. godine u Karlovcu, 30. i 31. siječnja u Splitu, 3. i 4. veljače u Rijeci i 16. i 17. veljače u Osijeku, a završna je priredba održana 28. veljače 1957. godine u Zagrebu, u velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika, u Ilici 49.

Održavanjem ove revije obilježeno je trideset godina rada hrvatskih kinoamatera, a Centar za kinoamaterstvo Hrvatske seriju je projekcija organizirao s namjerom širenja i populariziranja amaterske kinematografije i upoznavanja šire javnosti s dotadašnjim rezultatima hrvatskih kinoamatera.

«Program je sastavljen tako da bi ohrabrio one, koji tek počinju da se bave amaterskom djelatnošću», kaže se u prigodnom letku kojim se najavljivala prva Revija amaterskog filma Hrvatske. Prikazani su «Zagreb u svijetlu velegrada» Oktavijana Miletića, Zagreb, «Priroda u naravnim bojama» i «Udičarskim štapom po našim vodama» Maksimilijana Paspe, Zagreb, «Karlovac ljeti i zimi» Marijana Oršanića, Karlovac, «Rastanak» Miroslava Bergama, Varaždin, «Brodovi ne pristaju» Mihovila Pansinija, Zagreb, «Karneval podno Marjana» Mate Bogdanovića, Split, «Kurir pete čete» Milana Šameca i Nele Švajcer, Pionirski grad, Zagreb i «Dolinom Neretve» Zvonimira Sabljića, Zagreb.

U proteklih se pola stoljeća Revija u početku održavala svake druge godine, pa je tako istodobno navršila pedesetu, a stigla tek do svoga 39. izdanja.

Ove godine se 39. revija hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva održava 23. i 24. studenoga, u kinu Tuškanac. Organizatori su Hrvatski filmski savez, Autorski studio-ffv i Zagrebački foto-kino savez. Prijavljeno je ukupno 69 radova, pristiglih iz osamnaest klubova i udruga i od devet samostalnih autora, a Ocjenjivački je sud, u sastavu Dražen Ilinčić, Marijan Krivak, Miroslav Mikuljan, Diana Nenadić i Mihovil Pansini za službenu konkurenciju odabrao 25, po njihovu mišljenju, najboljih. U četiri revijske projekcije, po dvije u petak odnosno subotu, bit će prikazano dvanaest eksperimentalnih, sedam igranih, pet dokumentarnih i jedan animirani film, a javnim ocjenjivanjem, u subotu, 24. studenoga u 20.15 biti će odabrani najbolji od najboljih.

U subotu se održava i festival jednominutnih filmova Hrvatskih 60 sekundi, na kojem će biti prikazano 46 radova.

dp

Ovdje možete komentirati članak

23.11.2007.

Uvodna riječ
Sedam najboljih
Revijske brojke
Pedesetogodišnjakinja
Konkurencija 39. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva