Povratak ugleda

Novi sadržaji u Kino-klubu "Zagreb"

Povoljni uvjeti rada pogoduju da Kino-klub okuplja veliki broj i mladih i starih

Većina poznavalaca stanja u kino-amaterizmu Jugoslavije slaže se da Kino-klub "Zagreb" ima vjerojatno najbolje prostorije među svim klubovima te vrsta u zemlji. I pored tako pogodnih uvjeta, ove se prostorije, obnovljene prije godinu dana i znatno uljepšane, te funkcionalnije nego prije, zahvaljujući prije svega akciji SIZ-a tehničke kulture Medveščak, nisu koristile kako zaslužuju. Postoje doduše planovi za opsežnije oživljavanje prostora, koji bi trebao biti pun mladih i starijih ljudi što se žele baviti filmom ili videom, pa i fotografijom i drugim oblicima izražavanja uz pomoć tehničkih sredstava.


Tu su i dogovori o dovođenju najmlađih u Kino-klub "Zagreb" i planovi o suradnji kluba s osnovnim školama i radnim organizacijama s područja naše općine, jer bi za učenike trebalo organizirati nastavu povijesti, književnosti i tehničkog odgoja u klubu, uz pomoć postojećih projekcionih uređaja, i ostalih pogodnosti koje im klub pruža, a za odrasle se priprema niz organiziranih predavanja i drugih sadržaja, ponovo one vrste koja zahtijeva upotrebu projektora i kino-dvoranu. No, za sada su ti dogovori ipak još u fazi priprema i i konačnog oblikovanja, pa će za realizaciju svakako trebati još razgovora i usklađivanja stavova.
Fotografias misteriosas


U međuvremenu je počela nova aktivnost, koja je brzo i efikasno napunila prostore Kino-kluba "Zagreb" i oživjela ih, davši tim prostorima pun i pravi smisao. Riječ je o susretima subotom koje organiziraju članovi Kino-kluba "Zagreb" i učenici Centra za kulturu iz Križanićeve. Od video projekcija do recitala poezije, od koncerata klasične i rock muzike do izložbi slika i umjetničkih fotografija, od Enesa Kiševića do anonimnih sudionika programa, koji se nadaju da će jednoga dana biti opće poznati, ovi programi okupljaju u večernjim satima niz posjetilaca, zainteresiranih za sudjelovanje u raznolikim aktivnostima koje omogućavaju ovi susreti.


Uskoro šampionat

Odgovarajuća propaganda (informacije o susretima subotom u Kino-klubu "Zagreb" redovito se mogu čuti, kao i ostale informacije o drugim aktivnostima kluba, na programima sve tri najslušanije zagrebačke radio-stanice, 101, Velikoj Gorici i Sljemenu), zanimljivi programi i novi sadržaji koji se tek planiraju, čine okosnicu uspjeha ovih aktivnosti u KKZ. Spomenimo da je pred završetkom kino-video tečaj koji je okupio oko četrdeset i pet polaznika, da se užurbano snimaju ili dovršavaju filmovi za predstojeći klupski šampionat, da se pripremaju programi za Dan općine Medveščak itd., pa će slika o ponovno oživljenim prostorima Kino-kluba "Zagreb" biti nešto potpunija.


Krajem veljače održana je i godišnja izvještajna skupština Kino-kluba "Zagreb" na kojoj je Predsjedništvo KKZ dobilo punu podršku za svoju orijentaciju čiji je osnovni zadatak vraćanje starog ugleda i slave što ju je Kino-klub "Zagreb" godinama imao, kao najstariji kino-klub u ovom dijelu Evrope, stjecište većeg broja majstora amaterskog filma i u svoje vrijeme žarište tzv. anti-filma, koje je okupljalo najznačajnije svjetske stvaraoce toga žanra amaterskog filma.


Ne želeći žuriti s ocjenama, ipak se može pretpostaviti da je KKZ na najboljem putu da vrati dio stare slave vlastitim uspjesima sadašnjih članova.


Duško Popović


Objavljeno u listu "Medveščak", ožujka 1986.

11.09.2008.